opinia

Produkty Na Masę Mięśniową cz. 2

Oceń artykuł

opinia11. NASIONA CHIA

Nasiona chia to super żywność od rdzennych ludów Ameryki Południowej. Słynie z tego, że jest źródłem siły i energii. Nasiona są bogate w kwasy omega-3 i omega-6, kwasy tłuszczowe, błonnik rozpuszczalny, potas i przeciwutleniacze. Wrzuć je do codziennego shaka lub dodaj do płatków owsianych. Bardzo popularne są puddingi z nasionami chia, które są świetną alternatywą dla czekoladowych deserów.

12. JOGURT GRECKI

Prawdziwy grecki jogurt jest jeszcze bardziej bogaty w białko niż jego „spolszczone” odmiany. Zawiera naturalne bakterie, które znajdują się w naszych jelitach, wzmacniające probiotyki. Należy uważać, aby nie kupować aromatyzowanych jogurtów. Nie polecamy ich ponieważ są one często podstępną bombą cukru. Zamiast tego dodaj do smaku trochę świeżych owoców.

13. BRĄZOWY RYŻ

Ugotowany brązowy ryż ma pięć gramów białka w filiżance. Ma również stosunkowo dużą ilość aminokwasów rozgałęzionych, co sprawia, że jest to dobre wyjście dla wegetarian, którzy chcą rozbudować swoje mięśnie.

14. TUŃCZYK

Tuńczyk jest bardzo bogaty w białko i jednocześnie ma chude mięso, zwłaszcza w porównaniu z białkami zwierząt zagrodowych. Kupowanie świeżych steków z tej ryby to duży wydatek. Dlatego śmiało możesz jeść te w puszcze, jednakże zwracaj uwagę na skład. Kupuj najlepiej tuńczyka w całych kawałkach w sosie własnym, a nie w oleju czy sosach. Puszka tuńczyka białego w bryłkach zawiera 30 g białka.

15. POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

Niektóre produkty wieprzowe są bardzo tłuste jak np. boczek. Natomiast polędwica wieprzowa jest stosunkowo chuda i wciąż ma w sobie dużo białka. Dzięki czemu polędwica jest doskonałym produktem dla budowania mięśni. Jest ona powszechnie dostępna w większości supermarketów i sklepach mięsnych i co istotne niezwykłe prosto się ją przyrządza.

16. SIEMIĘ LNIANE

Len to nie tylko ładny kwiat. Siemię lniane jest naturalnym źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych i białka. Spożywanie go zmniejsza nadciśnienie, zapobiega rakowi skóry, zwalcza depresje oraz niweluje ryzyko chorób wątroby. Jeśli znajdziesz dla niego miejsce w swojej codziennej diecie pomoże Ci się pozbyć oponki z brzucha.

opinia 217. FASOLA

Tanie, powszechnie dostępne, bogate w błonnik, o niskiej zawartości tłuszczu i bogate w białko do zbudowania mięśni. Jasne, fasola wymaga odrobinę kulinarnej kreatywności, aby było smacznie, ale to sprawia, że jeszcze łatwiej umieścić ją w swojej diecie. Pasuje praktycznie do wszystkiego.

18. MASŁO MIGDAŁOWE

Ostatnio coraz bardziej popularne, masło migdałowe ma znacznie lepszy stosunek białka do tłuszczu niż masło orzechowe. Jest także łagodniejsze. Dobrej jakości masło z nieprzetworzonych migdałów zawiera witaminy B2 i E. Takie masło pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

19. KOMOSA RYŻOWA

Chociaż nie jest to technicznie ziarno (faktycznie jest nasieniem), to jest źródłem składników odżywczych i białka roślinnego. Trzy odmiany komosy (czerwona, czarna, i biała) są wspaniałym substytutem skrobiowych ziaren. Każda z odmian zawiera również duże ilości ważnych związków dla budowania mięśni, takich jak żelazo, magnez i witaminę B-6.

20. INDYK

Białe mięso z indyka jest jednym z najchudszych mięs zwierzęcych. Co istotne, jest bardzo łatwe do przyrządzenia oraz świetnie zastępuje kurczaka w większości przepisów. Tego rodzaju mielone mięso jest również doskonałym zamiennikiem dla dość tłustej wołowiny. Szczególnie w takich daniach jak klopsiki, hamburgery, czy nadziewane warzywa.

21. MIĘSO Z JELENIA

Podobnie jak innego rodzaju dziczyzna, mięso z jelenia jest chude, bogate w białko i zaskakująco smaczne. Zaledwie 100 gram dziczyzny ma w sobie 31 g białka o bardzo małej zawartości tłuszczu. Ten rodzaj mięsa jest mało dostępny, raczej nie znajdziemy go w supermarkecie. Sprawa okazuję się prostsza jeśli znasz jakiegoś myśliwego.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *